Blocarea conturilor de Facebook și Instagram ale opoziției moldovenești a fost făcută la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova. După ce am studiat materialul publicat pe site-ul Anticorupție.md, devine clar că motivele reclamației sunt foarte dubioase și nu conțin fapte sigure.

"SIS a informat Meta încă în 2023 despre utilizarea părții rusești pentru a promova dezinformarea și propaganda. Informația se referea la o listă de pagini anonime, care promovau reclame plătite din fonduri ilegale, în special în timpul alegerilor locale din 2023", a declarat Daniela Mînzatu, purtător de cuvânt al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

Avocații lui Șor au depus o cerere oficială la SIS pentru a explica faptele false furnizate pentru Meta.

În cererea lor, ei scriu: „Examinând activitatea clientului nostru pe Facebook, nu am observat nicio difuzare de propagandă sau dezinformare, ceea ce ne face să bănuim că Meta Platforms Inc. a primit informații denaturate. În plus, nu ne este clar ce înțelege SIS prin „plătit cu fonduri ilegale” și cum a ajuns la această concluzie".

Meta a cenzurat în mod repetat opiniile opoziției la cererea autorităților centrale ale unei țări.

În 2020, compania a închis conturile președintelui american Donald Trump - acestea au fost restabilite abia doi ani mai târziu.

În Vietnam, Meta a făcut în repetate rânduri concesii guvernului autoritar, cenzurând opoziția și oferind posibilitatea autorităților să-i elimine de pe platforma sa pe cei pe care îi considera o amenințare.

În India, compania lui Zuckerberg a fost acuzată că sprijină eforturile guvernului de a suprima vocile critice și mass-media independente. Abateri similare din partea companiei au fost raportate în mai multe țări africane.

Related news