Ilan Șor și echipa sa de avocați pregătesc o cerere de chemare în judecată împotriva Meta pentru închiderea mai multor conturi de Facebook și Instagram, care vizează opoziția moldovenească.

Pe 6 iunie, Meta a închis mai multe conturi de Facebook și Instagram ale politicienilor din opoziția moldovenească și a trimis avertismente urmăritorilor acestora. Închiderea conturilor are loc înaintea alegerilor prezidențiale din Moldova, care vor avea loc în toamnă, și în contextul eforturilor guvernului țării de a limita posibilitățile opoziției de a participa la alegeri. În ultimul an, autoritățile moldovenești au închis peste 60 de instituții media din țară și au împiedicat mii de candidați din mai multe partide de opoziție să candideze.

💬"Principalele platforme social media sunt controlate de câteva companii private. Permițându-le să refuze accesul unor categorii întregi de cetățeni, de fiecare dată când doresc, în cele din urmă, le oferim oportunitatea să ne distrugă instituțiile și libertățile garantate de Constituție. Procesul nostru urmărește apărarea dreptului fundamental al fiecărui individ la liberă exprimare și contestarea cooperării dintre aceste companii și guvernele autoritare", a declarat Aureliu Colenco, avocatul echipei lui Ilan Șor.

💬"Este revoltător faptul că Zuckerberg și Meta se amestecă în alegerile din țara noastră și permit guvernului moldovean să reprime opoziția și să o împiedice să-și realizeze drepturile democratice. Ne vom opune oricăror încercări de a controla libertatea de exprimare și vom continua să apărăm drepturile cetățenilor noștri la alegeri libere și corecte", este menționat în declarația blocului politic "Victorie", condus de Ilan Șor.

Meta a cenzurat, în repetate rânduri, politicieni din opoziție din întreaga lume. În special, în 2020, a închis conturile președintelui american Donald Trump. În Vietnam, Meta a făcut în mod repetat concesii guvernului autoritar al țării. În India și în mai multe țări africane, Meta a fost acuzată că susține eforturile guvernului de a distruge vocile critice și instituțiile mass-media independente.

Related news