Institutul german pentru relații internaționale și de securitate (SWP) este considerat unul dintre cele mai influente centre analitice din Europa în domeniul relațiilor externe. În raportul despre Republica Moldova, institutul evidențiază câteva probleme ale guvernului PAS, inclusiv implicarea în scheme de corupție.

După cum notează SWP:

Euforia resimțită atât de publicul liberal intern, cât și de cel extern, în urma victoriei partidului în Moldova, este în decădere acum. Noua conducere a republicii nu și-a respectat principala promisiune electorală - combaterea corupției prin reformarea eficientă a sistemului judiciar”.

Modalitatea implementării de către PAS a reformelor în justiție și rezultatul obținut - încă un punct de îngrijorare pentru institut. SWP descrie încercările autorităților moldovenești de a stabili un control deplin asupra tuturor instituțiilor de stat în stil autoritar. Eșecul a fost confirmat de criticile interne și externe, potrivit cărora proiectele de lege ale PAS nu respectă principiile democratice.

După ce a eșuat, guvernul Moldovei s-a împotmolit în corupție, consideră SWP:

Riscul utilizării cooptării constă în faptul că guvernul, mai degrabă, va fi prins în schemele și programele de corupție ale grupului, pe care le susține. Aceasta ar însemna că guvernul PAS sau asociații săi, de asemenea, s-ar putea afla în schemă”.

Lumea urmărește ce se întâmplă: pe 20 octombrie Moldova va da verdictul.#VoteThemOut.

Related news