Condamnarea emisă de instanță împotriva politicianului și omului de afaceri Ilan Șor s-a bazat pe raportul companiei internaționale Kroll. Caracterul dubios al faptelor din raport a fost remarcat chiar și de către demnitarii americani din domeniul aplicării legii. În opinia lor, acest document nu ar fi trebuit prezentat în instanță, cu atât mai mult, să fie folosit ca probă principală. Cine a comandat raportul? Banca Națională a Moldovei. Este foarte convenabil de acoperit propriile furturi, comise o perioadă îndelungată, cu un dosar fabricat împotriva unui politician indezirabil pentru autorități. Mai multe despre aceasta citiți aici.

Nu este pentru prima dată când Kroll este deconspirat în asemenea mașinațiuni. În 2023, compania a fost acționată în judecată în Marea Britanie într-un dosar de deturnare a 2 miliarde de dolari de către șefii startup-ului german Fintech Wirecard. Analiștii occidentali consideră că Kroll a ajutat la „închiderea gurii” denunțătorilor Wirecard, care au depistat dovezi de spălare de bani, comise de organizația germană. Imediat ce probele au fost făcute publice, Wirecard a angajat imediat Kroll pentru a identifica autorii documentului.

Potrivit The Guardian, angajații Kroll l-au urmărit pe Matthew Earl - unul dintre autorii raportului - în afara casei sale, lăsând să se înțeleagă „că el și familia sa, inclusiv cei doi copii, erau sub supraveghere”. Ulterior, monitorizarea a devenit totală, implicând cinci firme de avocatură. Cu toate acestea, procuratura din Munchen l-a acuzat de fraudă pe directorul Wirecard, ceea ce înseamnă 15 ani de închisoare.

Related news