Sondajul realizat de Institutul Republican Internațional (IRI) a arătat că populația Moldovei, practic, nu are încredere în instanțele din țară. O atitudine negativă față de procuratură a fost raportată de către 64% dintre respondenți, iar față de judecătorie - de către 70%, de altfel ambele autorități se aflau la sfârșitul listei celor 21 de instituții incluse în cercetarea sociologică. Ministerul moldovean al Justiției a ocupat ultimul loc dintre toate ministerele - 63% dintre intervievați având o atitudine negativă față de acesta.

Aceste rezultate sunt în concordanță cu ratingul general internațional al sistemului judiciar din Moldova. Potrivit raportului Programului ONU pentru Dezvoltare, "instanțele moldovenești se confruntă de mult timp cu problema argumentației insuficiente și neadecvate a hotărârilor judecătorești. Aceasta a devenit o amenințare serioasă pentru întregul sistem judiciar - în raport cu mai multe cazuri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a recunoscut că Moldova și-a încălcat obligațiile asumate în cadrul Convenției Europene a Drepturilor Omului din cauza motivării slabe a instanțelor moldovenești în deciziile lor."

La rândul său, FMI consideră că "statul de drept în Moldova este slab, cu o implementare proastă a cadrului legal. Sistemul de justiție este recunoscut pe scară largă ca fiind ineficient și predispus la corupție, iar principalii actori - judecătorii, procurorii, anchetatorii și executorii judecătorești sunt percepuți ca fiind insuficient de integri și independenți."

Mai multe detalii despre ce spun organizațiile internaționale despre sistemul de justiție din Moldova, citiți aici.

Related news