Guvernul Moldovei a interzis partidul „Șor”, invocând că anume acesta se află în spatele protestelor violente din republică. Argumentul respectiv a stat la baza sancțiunilor aplicate de UE împotriva partidului "Șor" și a altor partide, la cererea guvernării Maiei Sandu.

Deoarece protestele au avut loc în prezența tuturor, în centrul Chișinăului, în preajma polițiștilor, se poate de presupus că autoritățile ar trebui să aibă o mulțime de înregistrări video și fotografii, care confirmă actele de violență. Asemenea dovezi nu există însă, din simplul motiv că proteste nu au fost violente. În ciuda acestui fapt evident, instanța a fost de acord cu poziția guvernului, și a susținut interzicerea partidului "Șor".

Dar, din fericire, nu toți sunt dispuși să-și sacrifice onoarea profesională pentru a face pe plac autorităților. Judecătorul Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a pus la îndoială dovezile prezentate în timpul audierilor privind interzicerea partidului "Șor". El a fost unul dintre cei doi judecători, care au exprimat o opinie separată (trei au fost pentru, doi împotrivă). Țurcan a remarcat că nu au fost găsite dovezi de violență în videoclipul nr. 2 , care conține mesajul lui Ilan Șor în limba rusă, adresat protestatarilor: „De nouă săptămâni organizăm fără de succes proteste, cu o singură revendicare - demiterea întregii conduceri a țării și stabilirea datei pentru alegerile anticipate.”

Related news