Freedom House este o organizație neguvernamentală fondată în 1941 și finanțată de guvernul SUA. Președintele acesteia este Michael Chertoff, fost ministru al Securității Naționale al SUA în perioada președintelui George W. Bush Jr., fost judecător districtual al Curții de Apel a Statelor Unite pentru al treilea district și fost procuror federal și procuror general adjunct al Statelor Unite.

Freedom House, cunoscută pentru activitatea sa în domeniul drepturilor omului, se prezintă ca fiind "vocea democrației și a libertății în întreaga lume." În ultimul raport anual privind Republica Moldova, critică puternic guvernul Maiei Sandu pe chestiuni de corupție, libertatea presei și independența sistemului judiciar. Potrivit indicelui democrației, Moldova a obținut doar 36 de puncte din 100, situându-se pe locul 11 de la sfârșitul listei.

Extras din raport:

"Convorbirile divulgate pe Telegram în noiembrie 2022 , cu participarea ministrului Justiției al Moldovei, Sergiu Litvinenco, și alți demnitari au dezvăluit că numirile în funcții de conducere în unele instituții de drept, inclusiv în Procuratura Anticorupție, au fost, probabil, orchestrate. Au urmat investigații privind scurgerile de informații, dar nu a posibilelor infracțiuni în procesul de numire."

"După un presupus proces de selecție competitiv, procurorul federal din SUA, născută în Moldova, Veronica Dragalin, a fost numită șefa Procuraturii Anticorupție a Republicii Moldova în vara anului 2022. Cu toate acestea, există dovezi potrivit cărora concursul a fost regizat de către membrii guvernului. În aceeași perioadă, Alexandru Musteață — fost reprezentant al societății civile, consilier al actualei puteri executive și membru al Comisiei Electorale Centrale — a fost desemnat să conducă Serviciul de Informații și Securitate, deși experiența sa profesională nu are legătură cu sectorul de securitate."

Related news