Puțin cunoscut publicului larg, Matei Dohotaru joacă un rol principal în epopeea juridică de aproape zece ani din jurul omului de afaceri și liderului opoziției moldovenești Ilan Șor. Dohotaru, fostul șef al Departamentului de supraveghere bancară al Băncii Naționale a Moldovei și fost reprezentant al FMI, care a devenit un martor-cheie în cazul fraudei bancare din Republica Moldova, a depus mărturie împotriva lui Șor în 2017. Ulterior, Dohotaru a părăsit Moldova.

Timp de mai mulți ani, echipa de avocați a lui Șor a încercat fără succes să îl interogheze, obținând permisiunea de a-l interoga doar după ce s-a adresat unei instanțe din Statele Unite, unde locuiește Dohotaru. Cu toate acestea, el nu a putut confirma mărturiile sale, pe care le-a prezentat procuraturii în 2017.

Dohotaru - la prezentarea dovezilor împotriva lui Șor în 2017:

"Rapoartele Kroll confirmă implicarea lui Ilan Șor în fraudă".

Dohotaru - când a fost citat să se prezinte la o instanță din SUA:

"Fără acces la documentele reale, nu am putut nici confirma, nici infirma acuzațiile companiei private. Neavând informații concrete despre ceea ce a văzut echipa Kroll, nu am putut spune că afirmațiile acesteia sunt corecte".

Protocol judecătoresc:

Martorul a afirmat că rapoartele, oferite de compania Kroll, confirmă implicarea lui Ilan Șor în frauda bancară.

În concluzie, Dohotaru a declarat că nu a putut niciodată să confirme sau să infirme veridicitatea afirmațiilor din primul raport Kroll. De asemenea, a recunoscut că s-a bazat în întregime pe rapoartele companiei internaționale în mărturia sa împotriva lui Șor, care a devenit ulterior principala "probă" a acuzării.

De ce nu a riscat Dohotaru să mintă într-o instanță americană, așa cum a făcut în Moldova?Răspunsul este simplu: în Statele Unite, minciuna în instanță este o infracțiune federală pentru care se poate ajunge la închisoare. Pentru Dohotaru, alegerea era clară: ori spunea adevărul, ori risca să fie închis.

Related news